Graviditetsblogg – från start till mål
Att bli med barn och att bli mamma är många kvinnors högsta dröm. Men det är ett ämne som kan väcka många frågor: När är du som mest fertil, hur utvecklas barnet i magen, hur känns ett missfall, hur går förlossningen till och vad gör du om du inte kan bli med barn?
Att bli gravid
För vissa är det lätt att bli gravid medan andra verkligen måste jobba för det.
För att bli gravid måste du ha sex vid din ägglossning. För att veta exakt när du har din ägglossning finns det några olika metoder:
- Antingen ser du det på slidsekretet. Vid ägglossning blir slidsekretet mer genomskinligt och går att dra mellan fingrarna några centimeter.
- En annan metod är att ta temperaturen på morgonen. När du har ägglossning är nämligen kroppstemperaturen något högre än vanligt.
- Ytterligare en metod för ta reda på ägglossning är ägglossningstester.
Ägglossningstester
Ett bra sätt för att ta reda på när du har ägglossning är att köpa ägglossningstester. Det finns två olika typer av ägglossningstester. Antingen testar saliven eller så testas urinen.
Har du en menstruationscykel på 28 dagar brukar du kunna börja testa med ägglossningstester från och med dag 11 i din cykel.
Graviditetskalender
När du blivit gravid är det alltid roligt att följa din graviditet vecka för vecka. Det händer väldigt mycket med dig och din kropp, men även med fostret i magen. Med en graviditetskalender kan du läsa om graviditeten under alla veckor, 1-40.
Mödravård
Alla gravida kvinnor erbjuds att gå på regelbundna besök hos mödravården, MVC. Många kvinnor skriver in sig på en mödravårdscentral i vecka 10.
På MVC görs rutinultraljud, vägningar och mätningar av magen, blodtryckskontroller och blodprover. Här kan du läsa mer om mödravården och hur ofta du kommer att gå dit under din graviditet.
Ultraljud
Under graviditeten görs rutinultraljud, RUL, för att se att barnet växer som det ska och mår bra. En ultraljudsundersökning görs av en sonograf eller en barnmorska som specialistutbildat sig.
Vid en ultraljudsundersökning kan du exempelvis se vilket kön barnet har, hur länge du varit gravid och om det finns några speciella avvikelser.
Förlossning
Många kvinnor har mycket frågor om själva förlossningen och hur den går till. Här kan du exempelvis läsa om förberedelser inför förlossningen, när förlossningen börjar och öppningsskedet.
Amning
Direkt efter att barnet fötts kan det behövas ammas med en gång. Men att få amningen att fungera som den ska är inte alltid så självklart som det kanske kan låta.
Vissa kvinnor får mycket problem med amningen, medan det för andra fungerar direkt.
Missfall
Att förlora ett barn i magen kan vara en stor sorg. Många kvinnor får mindre blödningar under hela graviditeten till och från, och blir då väldigt oroliga över att det är ett missfall. Men ett missfall gör mycket ont och du blöder mer än vid en vanlig menstruation.
Läs mer om missfall, vad som händer efter, när du kan bli gravid igen och vad skillnaden mellan ett tidigt och sent missfall är.